Oosteroever werkt!

 

De vzw Oostendse Oosteroever ziet de Vlaamse Open Havendag van zaterdag 25 juni als een ideale opportuniteit om opnieuw de aandacht te vestigen op de vele karakteristieken van de Oosteroever.

Deze kaart kunt u hier downloaden

Oosteroever is een unieke site zowel op sociaal, economisch (tewerkstelling) als op cultureel/toeristisch vlak (het strand, de duinen, een museumhaven, het erfgoedpatrimonium, …).

Onder de titel "Oosteroever werkt" heeft de VZW Oostendse Oosteroever alle bedrijven in kaart gebracht en wil ze de beleidsvoerders wijzen op de huidige bedrijvigheid op Oosteroever.Een 100-tal bedrijven stelt hier immers meer dan 1000 werknemers te werk! Maw op sociaal en economisch vlak is dit een uniek weefsel van KMO’s elk met hun eigen know-how – de meerderheid zelfs gerelateerd aan watergebonden activiteiten. Dit weefsel moet men koesteren!

Het grondplan van de bedrijven op de Oosteroever hun je hier downloaden.


Bij de ontwikkeling van De Oosteroever moet men rekening houden met al deze karakteristieken. Studie van experts en overleg met alle betrokkene partijen is dan ook onontbeerlijk.
De VZW is dan ook van mening dat de aanpak voor duurzame ontwikkeling van de Oosteroever grondig moet bestudeerd worden. De huidige aanpak, geleid door immo-projectontwikkelaars, kan dus zeker geen optie zijn. Integendeel als basis voor een duurzame ontwikkeling is een globaal en duurzaam strategisch plan van het ganse havengebied van primair belang. Momenteel stellen we echter vast dat dit niet bestaat of in elk geval zeer fragmentarisch is.

Groen! ziet het maritieme karakter van de Oosteroever als een enorme troef voor Oostende, zowel vanuit economisch als toeristisch oogpunt. Een haven en visserij op een steenworp van een stad is uniek voor Vlaanderen. In steden zoals Londen of Hamburg beseft men dat, maar in Oostende laat men het maritieme karakter langzaam maar zeker verdwijnen. De teloorgang van de vismijn in handen van het stadsbestuur of de slechte trafiekcijfers van de haven spreken boekdelen. De plannen om het visserijdok te dempen zijn een volgende stap in de slechte richting. De toekomst van de Oosteroever is voor ons een bruisend stadsdeel gebouwd rond twee kernactiviteiten: haven en visserij. Niet rond een elitair woonproject met appartementen die slechts weinigen onder ons kunnen betalen.

Voor N-VA Oostende ontbreekt het aan een totaal-visie op de ontwikkeling van de haven. Voor N-VA moet de haven weer kunnen uitgroeien tot een haven die haar eigen rol kan spelen door in te spelen op een aantal niche-markten. Samen met de huidige havenactiviteiten moet dit het economisch weefsel van Oostende sterker maken.
N-VA vreest dan ook dat een nieuwe woonfunctie een economische heropleving van de haven in weg zal staan. Nieuwe bewoners zullen echter snel klagen over hinder door havenactiviteiten.
Ondernemers die er nu actief zijn, stellen investeringen uit. De rechtsonzekerheid is er voor hen met de nieuwe plannen voor bewoning niet op verminderd. Op termijn vrezen we dan ook het ergste voor de verdere uitbouw van de haven en de tewerkstelling.
Ook op vlak mobiliteit verwachten we problemen. De ontsluiting van de voorhaven is namelijk helemaal niet voorzien op 1.200 actieve gezinnen.
Voor N-VA Oostende is het hoog tijd dat men keuzes maakt vóór de haven.

Ook Dement Oostende vzw treedt de de vzw Oostendse Oosteroever bij. Ook op de Oosteroever wordt onder druk van de immobiliënlobby een stedenbouwkundig beleid ontwikkeld zonder enige inspraak van de buurtbewoners dat eenzijdig gericht is op de bouw van appartementen. Het unieke erfgoed op deze site getuigt van jarenlange maritieme en industriële bedrijvigheid, dreigt hierdoor verdrukt te worden. Alweer een stuk authentiek Oostende opgeofferd voor de vastgoedpromotoren.

LDD stelt vast dat niettegenstaande het afleiden van regionale, federale en Europese subsidies naar het “ Oostends ontwikkelingsgebied”, de haven een economisch kerkhof geworden is. Na het zinken van de maalboot is nu ook de laatste ferry met Cobelfret naar Zeebrugge vertrokken. Het jaaroverzicht van de Vlaamse Havens opgemaakt door de Vlaamse Havencommissie en gepubliceerd door de SERV is overduidelijk. De haven Oostende heeft zowel wat betreft containertrafiek, vloeibare massa, Roll-on-roll-off, losse goederen, conventioneel stukgoed en scheepsbewegingen zijn historisch absolute dieptepunt bereikt. De overgebleven bedrijven en het visserijdok moeten straks plaats maken voor de groene “fata morgana” van Johan Vande Lanotte en voor een megalomaan immobiliënproject van Bart De Bouwer (Bart Bronders). Zowel de groene droom als het megalomaan bouwproject ” Knokke à Oostende”, voor elitaire tweedeverblijvers, hypothekeert de economische toekomst van de Haven. Het havengebied moet voorbestemd blijven voor havengebonden activiteiten en moet alle mogelijkheden tot groeien in zich blijven houden. Net zoals met het Helmondproject, die een idiote droom was om een woonproject te combineren met een uitgaansbuurt, wil men nu een grootschalig elitair woonproject met havenactiviteiten combineren. Het wanbeleid gebaseerd waanideeën heeft in Oostende kennelijk zijn grenzen nog niet bereikt.VZW Oostendse Oosteroever
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.oostendseoosteroever.beGroen! Oostende
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : www.wouterdevriendt.be
Voorzitter : Wouter Devriendt - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - 0497/46.65.86N-VA Oostende
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : www.nvaoostende.be
Voorzitter : Björn Anseeuw – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0488/13.78.13Dement Oostende vzw
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website : www.iloveo.be
Woordvoerder : Kurt Verheggen (0473/60.60.74)
Voorzitter : Guy Servaes (0475/79.99.25)Lijst Dedecker Oostende
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website: www.lddoostende.be
Woordvoerder, Voorzitter: Johan.seynaeve