Project ontmoetingsplek 'Kaai 27' komt uit de startblokken

In het voorjaar van 2015 kwam OVAM, eigenaar van het pand van voormalige visserijcooperatie langs bij de vzw Oostendse Oosteroever. De vertegenwoordigers van OVAM lieten verstaan dat het gebouw nog enkele jaren zou blijven staan vooraleer de grond wordt gesaneerd. “Ze vroegen ons of wij iets konden en wilden doen met het gebouw op de Hendrik Baelskaai 27. We staken de koppen bij elkaar en enkele weken later konden wij al een concreet concept, een plan van aanpak en een renovatieplan aan OVAM voorleggen. En ons voorstel 'Kaai 27' werd daar heel enthousiast onthaald.” zegt vzw Oostendse Oosteroever.


 

“Ons project kreeg dus de naam 'Kaai 27' en voorziet een multifunctioneel gebruik van het gebouw. Het moet een hippe plek worden waar Oostendse verenigingen en creatievelingen aan bodemprijzen een ruimte, repetitielokaal, enz. ter beschikking krijgen. Het wordt een ontmoetingsplek voor jong en oud. Op het gelijkvloers zijn er 2 ruimtes waar optredens, workshops of tentoonstellingen gegeven kunnen worden.” 

Dit is een win-win situatie: door ons project hoeft OVAM geen leegstandtaks te betalen, en maken ze kans op een subsidie. En de vzw Oostendse Oosteroever kan het gebouw inzetten als een culturele hefboom voor deze zwaar geteisterde kaai. Een absolute meerwaarde voor de ganse Oosteroever.

Een grote opsteker die ook het stadsbestuur ter ore kwam. 

“Ja het klopt” zeggen ze bij vzw Oostendse Oosteroever, “de stad wil nu koste wat het kost het project naar zich toe trekken. Het stapte via de stuurgroep naar OVAM en doet er nu alles aan om een andere vzw (KleinVerhaal) het project te laten trekken”.  

Blijkbaar is het hier voor het stadsbestuur toch zo moeilijk om zich nergens in te moeien of nergens een sturende hand binnen te krijgen.” “Erg netjes is het allemaal niet, maar we zijn hier al een en ander gewoon”.

“Toch zijn we blij, het toont aan dat we een erg mooi project in de steigers hebben gezet. We zullen dan ook fier en aandachtig opvolgen hoe het ons geesteskind vergaat. We willen de stad zelfs met raad en daad bijstaan als ze dat willen, het huiswerk voor dit project hebben wij al af.
Als de stad de naam 'Kaai 27' wil behouden, dan krijgen ze er van ons meteen de domeinnaam kaai27.be bij, want die hadden we al een tijdje vastgelegd.” knipoogt vzw Oostendse Oosteroever.